Nakon uvođenja PDV-a od 5%, Saudijci bijesni zbog cijena goriva

Nakon uvođenja PDV-a od 5%, Saudijci bijesni zbog cijena goriva
07 Jan
2018

Saudijska Arabija odobrila je paket pomoći od 13 milijardi dolara građanima kako bi lakše podnijeli poskupljenja osnovnih životnih namirnica i goriva koja su na snazi od 1. januara 2018. godine.

Do poskupljenja je došlo usljed uvođenja poreza, a u sklopu velike reforme saudijske ekonomije.  

Kako javlja Reuters, Saudijska Arabija je od 1. januara udvostručila cijene goriva i isti dan uvela PDV od 5 posto na širok spektar roba.

Kako se navodi na stranici CNN Money, cijena premijum benzina u Saudijskoj Arabiji nakon poskupljenja od 127 posto sada iznosi 2,04 rijala po litru, što je oko 0,90 KM, piše BiznisInfo. I nakon ovog drastičnog poskupljenja, Saudijska Arabija spada među 15-ak zemalja sa najjeftinijim gorivom.

Kada se uzmu u obzir visoka primanja Saudijaca, jasno je da ove cijene goriva i poskupljenje namirnica za 5 posto ne mogu ozbiljnije naštetiti njihovom standardu. Ipak, vlast ne želi ništa prepustiti slučaju.

– Izdvajajanje 50 milijardi rijala (13 milijardi dolara) će pokazati zabrinutost lidera za građane i kvalitet života – rekao je ministar kulture i informiranja Avad bin Alavad.

Kralj Salman je naredio da se mjesečno isplaćuje 1.000 rijala svim državnim uposlenicima kako bi se namirilo povećanje troškova.

Penzioneri i vojnici će, također, dobiti bonuse, a država će plaćati porez pri kupovinu kuća i stanova. Osim toga, ove godine će vlada na račune za pomoć domaćinstvima, pri čemu porodice sa srednjim i niskim primanjima dobivaju od države mjesečnu pomoć, izdvojiti još 30 milijardi rijala.