Velika Britanija se obavezala na zatvaranje svih elektrana na ugalj do 2025. godine

Velika Britanija se obavezala na zatvaranje svih elektrana na ugalj do 2025. godine
30 Nov
2017

Velika Britanija se obavezala na program koji će 2025 g. Izbaciti ugalj iz svake proizvodnje električne energije. Kanada je također saopštila kako će zatvoriti svoje elektrane na ugalj do 2030. godine, a obe zemlje traže i od drugih da zaustave proizvodnju energije na ugalj.

Novi naglasak Vlade dolazi pet mjeseci nakon što su neki ministri razmišljali da dopuste da elektrane na ugalj nastave raditi ako bi smanjile svoje emisije za određenu količinu pomoću tehnologije za hvatanje i skladištenje ugljika.

 21. aprila 2017. godine  Velika Britanija je za cijeli dan provela bez korištenja snage ugalja po prvi puta od industrijske revolucije. 

Broj elektrana na ugalj u Velikoj Britaniji smanjio se posljednjih godina zatvaranjem tri elektrane prošle godine na Rugeley, Ferrybridge i Longannet. 

 

U međuvremenu, vjetroelektrane i solarni parkovi rašireni su diljem zemlje kao rezultat zelenih subvencija, pada troškova i zakonski obavezujući britanski ciljevi za smanjivanje stakleničkih plinova za najmanje 80 posto od visine iz 1990. do 2050. godine.

Last modified on Thursday, 30 November 2017 08:31