Smjena penzionera Seada Midžana, imenovana Maida Cepić-Habibović, Midžanova prethodničarka!?

Smjena penzionera Seada Midžana, imenovana Maida Cepić-Habibović, Midžanova prethodničarka!?
03 Jan
2018

Mješovita srednja škola  u Sanskom Mostu krenula je u novu 2018. godinu sa novim, v.d. direktorom Majdom Cepić-Habibović koja je uspjela  nakon frontalne i rovovske borbe uz pomoć pravosudnih poluga sa ove pozicije  izgurati dosadašnjeg direktora  66-godišnjeg Seada Midžana.

Primjećujete, Midžan je  “zaboravio” da je ispunio uslove za starosnu penziju još 3.februara 2017.godine, ali se uzdao u političku opciju koja ga  ga je tu i postavila, te u dodatnu činjenicu  da mu je i sin vrlo blizak najvažnijim likovima SDA i uz to i član rukovodstva, dakle  lokalni  funkcioner stranke. Sve je to tako “ferceralo ”skoro godinu dana, Sanski Most se ibretio, a stranačko rukovodstvo pravilo se naivnim.

Onda je  sa datumom 26.12. 2017. godine stiglo rješenje Ministarstva obrazovanja USK o razrješenju Seada Midžana sa mjesta direktora Javne ustanove Mješovita škola Sanski Most. Midžan je slavio Novu godinu kao jošdirektor, ali je 3. januara  zauvijek napustio fotelju i sam sebi, a zahvaljujući državnoj sili, priznao da je zreo za penziju.

Činu postavljanja Maide Cepić – Habibović prethodio je akt Ministarstva 7, marta prošle godine Školskom odboru ove škole, tačnije inicijativu za razrješenje direktora Midžana na osnovu  člana 147. stav  3, tačka a Zakona o srednjem obrazovanju iz 2012.godine. Ministarstvo je Midžanovu smjenu tražilo ne samo zato što je 3.februara  napunio 65 godina starosti, nego i stoga što nije postupio po pravosnažnoj sudskoj presudi i na posao vratio Šemsudina Habibovića, koji je držao nastavu iz mašinske grupe predmeta.

Habibović je suprug v.d. direktorice Maide Cepić-Habibović.

Nepotizam

Konfuzna je ovo i privatno-političkim interesima ispletena lokalna priča. Kada je svojevremeno Maida Cepić -Habibović imenovana  za direktora Mješovite škole kao kadar SBB-a ona  je u radni odnos primila svog suprugaOvakav  epilog kome je kumovao tadašnji predsjednik SBB Redžo Kurbegović  razbjesnio je članstvo  ove stranke i otvorio nezaustavljivo slične procese u SBB-u koji traju do danas.  Nepotizam je inače  bila “svijetla”  tradicija ove škole koja se zadržala i osvježava se svakodnevno. Istovremeno je vođen pravi “mali rat” protiv supružnika Habibović koji su iskazivali  jasnu karijerističku  ambiciju.

Pokušaji smjene tadašnje direktorice Maide Cepić Habibović nisu uspjeli jer  je Školski odbor odbio politički dekret iz Žute zgrade. Nju su namjeravali smijeniti zbog navodnog aktivnog učešća učenika ove škole u uličnim demonstracijama protiv vlasti,a koje ona nije spriječila!? Stoga je  Školski odbor smijenjen, a Privremeni školski odbor na čelu sa sanskim ribočuvarom Emsudom Čelićem ekspresno je smijenio direktoricu Cepić-Habibović, raskinuo radni odnos sa njenim suprugom a na raspisani konkurs za profesora  primio Seada Midžana. Ubrzo je Midžan imenovan i za direktora, a smijenjena  direktorica otišla je na duže bolovanje. U međuvremenu je vođen sudski proces  o nezakonitom raskidu ugovora o radu  koji je okončan  u korist Šemsudina Habibovića. Pravosnažnu sudsku presudu odbijao je da provede “penzioner”-direktor Sead Midžan. Istovremeno je Midžan kao direktor ,navodno, otkrio  kriminal sa  nestankom CNC mašina i ove škole a u vezu sa navodnim krmčljenjem školske imovine dovodio se Habibović. Doduše, istovremeno je kolala i priča da mu je to “napakovano”  što bi, po svemu sudeći, moglo  biti istina. No, protiv Midžana se vodi krivični sudski postupak zbog neprovođenja pravosnažne sudske presude i sve su prilike da će biti osuđen. Smijenjena direktorica  Maida Cepić-Habibović je takođe sudskim putem isposlovala vraćanje na direkotorsku poziciju.

Član više stranaka

Sada su se stvari u ovoj školi tako posložile da će se nastaviti  saga o privatnim interesima i političkom lobiranju bez obzira što su  ovom imenovanju kumovali sudovi.

V.d. direktorica Maida Cepić-Habibović  će, vjerovatno,  izvršiti pravosnažnu sudsku presudu i na posao vratiti svog supruga Šemsudina. A on će naplatiti tri godine što je nezakonito bio izbačen sa posla. Habibović je, u posljednjih 4-5 godina bio politički vrlo aktivan u čak tri političke stranke. Bio je član SDP.a, potom SBB-a, sada je, kako smo saznali u Centrali A-sda BiH, predsjednik A-sda Sanski Most. Odnedavno je, sudeći po sanskim kuloarima, postao blizak sa  SDA, pa se u gradu na Sani priča kako je “sve više SDA”. Tome u prilog spominju se i neki susreti i razgovori “politički obojeni”. Kao  i Habibovićevo glasanje za budžet Općine Sanski Most koji je predložila i branila SDA u Općinskom vijeću gdje je Habibović, barem tako se mislilo, (bio) ljuti opozicionar. No, izgleda da “okolnosti” mijenjaju  “stanje na terenu”.. Nekadašnji “revolucionari” odlaze  u zasluženu “penziju”.

 

 

 

mojusk.ba