U BiH ove godine proizvedeno je 20.000 tona maline

U BiH ove godine proizvedeno je 20.000 tona maline
28 Dec
2017

Proizvođači jagodičastog voća, maline posebno, pamtit će godinu na izmaku po izuzetno lošim vremenskim uvjetima, ali i po borbi za što višu otkupnu cijenu maline. Na maglajskom području ove godine je proizvedeno skoro 200 tona, a u Zeničko-dobojskom kantonu, koji je lider u proizvodnji, skoro 4.000 tona maline. Nekoliko izuzetno dobrih godina, ali i visoka otkupna cijena doveli su do ekspanzije malinarstva i na maglajskom području, ali sada, zbog brojnih poteškoća, neki odustaju od ove proizvodnje. Neki, ipak, istrajavaju.

“U Bosni i Hercegovini je u ovoj godini proizvedeno skoro 20.000 tona maline, a prema nekim podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvezene maline je skoro 60 milijuna KM. U Maglaju je skoro 600 proizvođača, a ubrano je skoro 200 tona”, izjavio je Salih Mujanović, predsjednik Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH.

I sami proizvođači su se pitali zašto je došlo do pada otkupne cijene. Prošle godine je dostizala i 3,80 KM za kilogram, a ove se kretala od 1,50 do 1,90 KM.