Preventova investicija u Ključu: Drvni sektor obećava nova radna mjesta

Preventova investicija u Ključu: Drvni sektor obećava nova radna mjesta
23 Dec
2017

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić obišao je danas pogon firme “Prevent” u Ključu, čime je završena posjeta Unsko-sanskom kantonu koja je počela u četvrtak susretom s privrednicima tog kantona.

''Ove sedmice smo imali dobru vijest iz Stoca gdje će ‘Prevent’ otvoriti pogon za šivenje zaštitnih odijela. Danas smo u Ključu gdje se godinu i po uspješno proizvodi namještaj. Ova kompanija nije zapostavila nijedan dio BiH i doprinosi razvoju lokalnih zajednica na prostoru čitave naše zemlje'', rekao je Novalić novinarima.

Kazao je da je otvaranjem pogona u junu prošle godine u Ključu ‘Prevent’ na sebe preuzeo zadatak oživljavanja još jednog uništenog prijeratnog preduzeća, piše Fena.

Izrazio je zadovoljstvo da danas ovdje radi više od 100 radnika.

''Proizvodi se namještaj namijenjen za evropsko tržište. Njegov kvalitet je odavno prepoznat širom Evrope što stvara pretpostavke za daljnje širenje ove investicije u Ključu'', istakao je Novalić.

Poručio je da je Vlada Federacije BiH tu da pomogne i olakša rast ‘Preventa’ kao najvećeg bh. poslodavca.

''Siguran sam da će i 2018. godina proteći pod znakom otvaranja novih ‘Preventovih’ pogona i novih radnih mjesta'', zaključio je Novalić.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić naglasio je da ova firma potvrđuje da je drvna industrija perspektivna u BiH.

''Kao resorni ministar očekujem još ovakvih projekata jer kada vidimo finalne proizvode možemo biti sigurni da će biti razvoja u ovoj industriji'', kazao je Dedić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH i član Nadzornog odbora ‘Preventa’ Adnan Smailbegović je istakao da je ova fabrika jedna od pozitivnih priča u Ključu.

Naglasio je da imaju obavezu napraviti veliku proizvodnju s obzirom na to da su lokalne vlasti ovdje pomogle da što prije počnu s proizvodnjom.

''Prevent je sedam godina najveći izvoznik i po broju zaposlenih najveća firma te zbog toga imamo ambicije da rastemo'', – kazao je Smailbegović te dodao da drvni sektor, u kojem su tek nekoliko godina, također obećava nova radna mjesta.