Dedićeva i Kamberova koalicija sa Laburistima dotukla SDA USK-a

Dedićeva i Kamberova koalicija sa Laburistima dotukla SDA USK-a
18 Dec
2017

Netom završeni izbori po mjesnim zajednicama su pokazatelj ko je glavna politička partija na području Velike Kladuše.  Naime u  11 mjesnih zajednica vlast  su uzeli Laburisti, 3 su uzeli DNZ i 1 mjesna zajednica je pripala SDA!

Izbori u Bihaću u su, također, katastrofalno završili po SDA.  Ovi izbori po mjesnim zajednicama su još jedan pokazatelj kako SDA gubi tlo pod nogama,  jer je SDA  izgubila vlast u mnogo mjesnih zajednica u kojima su do sad bili nadmoćni!

Nekoliko je primjera koji pokazuju da je SDA doživjela veliki gubitak na području Grada Bihaća, a konkretno to je gubitak vlasti u sljedećim mjesnim zajednicama: Gata, Brekovica, Ripač, Ribić, Gornje Prekounje, Donje Prekounje i Ozimice 1 gdje je SDP uzeo 9 od 11 mjesta u savjetu! Također, u velikom broju mjesnih zajednica gdje SDA ima mjesto predsjednika savjeta nema većinu u samom savjetu, primjer su mjesne zajednice Luke i Harmani gdje SDA ima predsjednika ali u savjetu je 5 članova iz reda SDP-a. 

Ovo je jasan pokazatelj da je SDA sa svojim potezima izgubila povjerenje građana jer kao što znamo, sve polazi od mjesnih zajednica! One čine opštinu, one su su početna tačka gdje se vode aktivnosti oko izbora koji slijede! Ko ima vlast u mjesnim zajednicama, taj ima većinski dio izbornog tijela, on ima najveće šanse da dobije izbore 2018!

Izborna utrka je počela davno, a promašaj SDA u odabiru koalicijskih partnera upravo im je puzrokovao gubitke svih navedenih MZ!

Iz svega navedenog proizilazi zaključak da je najveći dobitnik provedenih izbora na području Grada Bihaća SDP. Naime prije izbora imali su vlast u samo 2 od 35 mjesnih zajednica, dok danas oni imaju većinu ili predsjednika u 70% mjesnih zajednica.

U Bužimu  je SDA rascjepkana u komadiće, a ova općina je bila  jedno od najjačih uporišta SDA stranke. Situacija u Bužimu je sve komplikovanija po SDA zbog njihovih unutarstranačkih previranja!

Cazin je poseban slučaj i članstvo SDA nije zadovoljno rukovodstvom stranke, te je svaki dan sve više i više nezadovoljnih članova koji se priključuju novoformiranom “Nezavisnom bloku”.