Nijaz Kadirić, predlagao sam strateške inicijative Vladi i Skupštini USK-a

Nijaz Kadirić, predlagao sam strateške inicijative Vladi i Skupštini USK-a
15 Dec
2017

Transparentan rad, jasan politički stav, vizija ekonomskog razvoja USK-a, želja da se da doprinos svojoj zajednici, karakterišu sanskog zastupnika u Skupštini USK-a.

Na svom profilu vezano za svoje inicijative u Skupštini USK-a koje smatra strateškim zastupnik Kadirić napisao je. Tekst prenosimo u cijelosti. 

Osjećam potrebu da se obratim građanima USK-a a posebno S. Mosta sa par rečenica vezanim za inicijative koje sam kao zastupnik podnosio Skupštini USK-a a koje su po meni strateške za razvoj Kantona.

Prva inicijativa odnosila se na smanjenje plata u Skupštini i Vladi USK-a za 20%.

Cilj je bio da se visoke plate, koje smo naslijedili od prethodnih zastupnika, umanjimo i budemo primjer drugima. Time bi bilo lakše raditi na smanjenju troškova u javnom sektoru što je neophodno za razvoj Kantona. Inicijativa nije prošla. Kako bi ostao dosljedan svojoj inicijativi od prvog mjeseca oko 20% skupštinskih primanja izdvajam za stipendije dvojici studenata i humanitarne svrhe i tako će ostati do kraja mandata.

Druga inicijativa ticala se Kreditno garantnog fonda, odnosno subvencioniranja dijela kamata na kredite malim i srednjim preduzećima. Ova inicijativa je djelimično prošla programom subvencioniranja kamata sa BBI bankom. Bez ulaganja u privredu i povoljnih kredita nema razvoja Kantona.

Treća inicijativa, strateška za USK bila je Fabrika namjenske (vojne) proizvodnje. Upravo ovih dana državne firme otvaraju novu fabriku u Vogošći. Moju inicijativu da se takva fabrika otvori u Bihaću nije razumjela Vlada Huseina Rošića iako je inicijativa javno pohvaljena lično od njega. Smatram da bi za USK takva proizvodnja, koja je u usponu u FBiH, bila od vitalnog značaja.

Bezidejnost Vlade USK-a osvjedočila se ovih dana kada je sam premijer Novalić rekao: ''U programu kapitalnih investicija postoji uredba i o prijavi kapitalnih investicija nismo nijednu dobili iz USK-a, nijednu slovom i brojem''.

Politika je teška, međutim, ''izgubio je samo onaj ko prestane da se bori''. Ja ću nastaviti da se borim kako bi pokazao i onu drugu, pozitivnu stranu naše politike na USK, sa posebnim naglaskom na Sanski Most, napisao je na svom profilu katonalni zastupnik Nijaz Kadirić.

 

Last modified on Friday, 15 December 2017 17:26