Umjerenost u politici i djelovanju Alije Izetbegovića

Umjerenost u politici i djelovanju Alije Izetbegovića
04 Nov
2017

 

Alija Izetbegović je sasvim sigurno nepresušan izvor inspiracije za historičare, novinare, političare, ali i za sve ostale koji su se upoznali sa velikom intelektualnom

zaostavštinom prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine. Upravo iz tog razloga veliki je broj autora koji su željeli da lik i djelo ovog bošnjačkog intelektualca predstave putem svog kritičkog osvrta. Sasvim sigurno je da kratko, ali veoma sadržajno djelo pod nazivom „Umjerenost u politici i djelovanju Alije Izetbegovića“ autora Admira Mulaosmanovića i Anesa Džunuzovića može pomoći u boljem shvatanju djelovanja i razmišljanja koja su bila svojstvena za Aliju Izetbegovića.

Ovo djelo podijeljeno je na tri veća poglavlja. Prvo poglavlje nosi naziv „Umjerenost političke misli i djelovanje Alije Izetbegovića“ – u kojem Džunuzović iznosi Alijina promišljanja, ali i mišljenja istaknutih zvaničnika o Aliji Izetbegoviću.

Drugo poglavlje nosi naziv „Izetbegovićev teorijski koncept“ u kojem Mulaosmanović prezentira prerađeni dio djela Alije Izetbegovića pod nazivom „Iskušenje opstanka“. Ipak, posljednje i najzanimljivije poglavlje ovog djela nosi naziv „Alija u Daytonu“. Kako i sam naslov govori, poglavlje je posvećeno periodu prije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, sa posebnim osvrtom na Izetbegovićeva shvatanja ovog kompleksnog pitanja kakav je bio Dayton. U ovom dijelu se također ističe i Izetbegovićeva odlučnost u ključnim trenucima, ali i njegova definitivna opredjeljenost za toliko željeni mir koji su stavnovnici Bosne i Hercegovine godinama željeli.

Također, bitno je istaći da se u ovom djelu tretira i Izetbegovićev odnos prema Sjedinjenim Američkim Državama, koje su nakon završetka rata često neopravdano vršile pritisak na bošnjačke političare zbog ostanka vojnika iz arapskih zemalja na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Piše: Admir Lisica

 

 

Last modified on Saturday, 04 November 2017 19:13